Saab Advanced Concept Center – Trollhättan, Sweden

Posted on 19. Jun, 2007 by in 2000-2009, Designers

sacc.jpg

Photo Credit: Saab History

The Saab Advanced Concept Center (SACC) in Trollhättan, Sweden was renovated in 1998 and completed in 1999. This space was occupied from 1999 until 2003 when the Saab Design process was relocated to the Saab Design Center headquartered in Mölnlycke, Sweden just outside of Göteborg en-route to Landvetter Airport. Gert Wingårdh Architect also from Göteborg that designed the House of Sweden in Washington, D.C. also was responsible for the redesign of the Saab Advanced Concept Center.

Here is more information from the book Nordic By Nature that has some truly incredible photographs that show in detail, the interior of this former design facility, please click on the source link below and order directly from Elkparts.

In Saab’s main design studio, the cars taking shape are ones we’ll see on the roads in a year or two’s time. But there is another studio, where the time perspective is longer and the focus is more wholeheartedly on the development of the Saab brand name, on creativity and on future customers’ requirements: SACC, the Saab Advanced Concept Center. Three teams work together here – market strategists, designers and engineers – to identify, develop and visualize the automotive concepts which might go into production in ten years time or more.

Saab’s design philosophy is to say more by doing less, to avoid ‘decoration’ and to aim for purity and simplicity. The form must express the function. There should be nothing missing, byt there shouldn’t be anything superfluous either. It was with the same attitude in mind that SACC commissioned the conversion of a nearly one hundred-year-old workshop premises, in an industrial area at a safe distance from Saab’s other facilities in Trollhättan.

The entrance leads to a lobby, which insiders may pass through but which picks up consultants and other visitors and diverts them to the adjoining meeting room.

The lobby is fenced around with a 4.5m (14ft) high wall of frosted glass. A glass-topped counter and three seats in white and silver are the only items of furniture.

For most visitors, whatever is going on behind the milk-white glass remains a secret. For a select few, the double doors are opened and the lobby expands into a temporary exhibition space, which is normally the center of the workspace on the other side of the glass wall.

The milk-white glass in the windows allows in a soft daylight, but lets nothing of what is happening inside escape to the outside world.

The original workshop presmises with cast iron pillars, exposed roof trusses and roof lights remains totally intact and is made more visible by means of the white paint which covers every surface.

Light enters both from above and from the sides and is reflected by the white floor. When light also comes from underneath, the people and objects are highlighted and become clearer, a feeling light being in a snowy winter landscape.

Every detail of the fixtures and fittings is characterized by simplicity, functionality and minimalism, and everything stands out as in an almost transcendent light.

Source: Nordic By Nature, available directly from Elkparts.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments.

Leave a Reply



Production Concept